SaglikDr.Com

Hastaliklar ve Guncel Bilgiler.

SağlıkDR Forum Blog

Kahvaltıda olması gerekenler

Kahvaltıda olması gerekenler,

badem, ceviz, kaysı, peynir, yumurta, kepekli ekmek, yeşillik, zeytin

Eğer kahvaltıdan sonra,

rahatsızlık

Karbonhidrat: Kahvaltınızda kesinlikle günlük enerjiniz amacıyla lüzumlu olan karbonhidrat olmalı. Ancak bunu daha çok tam tahıllı bir dilim ekmek ya da malzemesi bol olan bir dilim börek olarak ya da çok seviyorsanız yarım simit ile almanızda fayda var. Eğer bal ve reçel tercih ederseniz çok aşırı şeker yüklendiğinizden ötürü sindirim sisteminizi tembelliğe devam ettirirsiniz. Amacımız sindirim sisteminizi sağlamlaştırmak ve yediğiniz her gıdayı sindirebilecek vaziyete getirmektir.

Süt Ürünleri: Kahvaltınızda kesinlikle peynir gibi bir süt ürünü bulundurmalısınız. Nasıl bir inşaatta kum ve çimento beraberinde kirece de gereksinim varsa kahvaltıda da başka kahvaltılıklar beraberinde süt ürünlerine de gereksinim vardır. Peynir miktarı bireyin ihtiyacına göre ve zevkine göre değişiklikler gösterebilir. Bu amaçla miktara ve çeşide bağlı kalmaksızın sizin amacıyla mühim olanın bir tür peynirin de kahvaltı sofranızda konumunu almasıdır.

Zeytin: Zeytin de kahvaltıda mühim bir yiyecektir. Zeytinin de çeşidi ve miktarı tamamıyla şahsa özeldir. Hatta bireyin vakit amacıylade arzusuna bağlı da değişebilir. Ancak benim önerim her kahvaltı masasında kesinlikle olması gereken bir yiyecek maddesidir.

Yumurta: Yumurta ise tekrar olmaz ise olmazlarımız arasında yer alır.Eğer göbek ve Basenlerimizden kurtulmak istiyorsak ilk önce vücudumuzun yapısının sağlamlaşması gerekir. Bu amaçla vücut yapı taşı olan protein mühimdir. Yumurta ise kahvaltı sofranızdaki en mühim protein kaynaklarından birisidir. Yumurtayı ister rafadan ister haşlama dilerseniz de yağda kızartma olarak yapabilirsiniz. Çok detaylı şekilde yumurtayı tüketebilirsiniz. Omlet yapmanızdan tutun da menemen dahi yapabilirsiniz. Hatta çılbır gibi çok değişik pişirme yöntemlerini de kullanarak değişik bir tat yakalayabilirsiniz.

Kuru Kayısı: Kahvaltıda kuru kayısı ,kuru incir ya da hurma Yemenizi de öneriyoruz. Eğer kabızlık gibi bir sorununuz varsa bu saydıklarımdan her sabah 2-3 adet yiyebilirsiniz. Ancak kabızlık sorununuz yoksa 2-3 günde bir yeseniz de olur.

Yeşillik: Kahvaltıda yeşillikler de hem hazmın kolaylaşmasını hem de ekstra vitamin ve mineral gereksiniminin karşılanması amacıyla mühimdir. Unutmayın yeşil sebzelerde de bitkisel proteinler ve karbonhidrat kaynağı da vardır. Kahvaltımızı ne kadar türlendirirsek hem hazmını basitleştirir hem de daha detaylı gıda maddeleri almış olmamızdan ötürü vücudun kendisini yapılandırmasını kolaylaştırmış oluruz.

Meyve: Mevsim Meyveleri kahvaltının bir bakıma olmaz ise olmazlarından birisidir. Her türlü mevsim meyvesini iyice yıkadıktan sonra kabukları ile eş güdümlü yememizde hiç bir sakınca yoktur. Meyveler vitamin ve mineral deposu olarak anılsa da içerdikleri yüksek oranda lif ile sindirim işlevini de rahatlatırlar. Bu amaçla kahvaltı masamızda az da olsa meyveye yer açmamız sıhhatli beslenmemiz yönünden mühimdir. Zaten bir avuç dolusu meyveden daha çok yememenizi de tavsiye ediyorum.

Badem, fındık, ceviz: Badem, fındık ve ceviz sizin tekrar küçülmenizde bebeklerdeki anne sütü kadar mühimdir. Bu yağlı tohumların içerdiği fito kolesterol kaynağı hem kan kolesterol düzeyini dengeleyecek hem de kolajen ve elastin fibiril üretimine katkıda bulunacaktır. Aynı vakitte yüksek enerji içerdiği amacıyla az yediğimiz ekmek hamur işi türü gıdalerin da eksiğini kapatarak tatlı ve hamur işi isteğimizi engelleyecektir. Bu tür bir kahvaltı yaptığımızda sayısını ve çeşidini kendimize göre ayarlayarak çok iyi doyarız ve bu kahvaltı bizim beslenmemizi ve akşama vücudumuzun tekrar yapılanmasını sağlar.